Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Ikast-Brande Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved først at vælge emne og derefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Praktik i skoletiden hjælper unge med valg af uddannelse

Det er mulighedernes tid for de unge, men valget kan være svært. Derfor takkede 45 unge ja til IUC’s tilbud om at være i virksomhedspraktik to dage om ugen, mens de samtidig får undervisning og udvidet vejledning i de øvrige tre dage – og selvfølgelig har deres gang i et 10.klasses ungdomsmiljø på IUC. Projektet har skullet skabe en større erfaring og viden om arbejdsmarkedet, men også klæde eleverne på til at kunne træffe et uddannelsesvalg, som motiverer dem.

Fokus på praktik
Eleverne på IUC har ofte kun prøvet at gå i en overvejende boglig skole, når de begynder i 10. klasse. De har ikke fornemmelse af, hvordan det "virkelige arbejdsmarked" ser ud. De unge har derfor svært ved at forestille sig, hvad fx en smed eller elektriker laver. Flere har negative skoleoplevelser med sig, og usikkerhed kan skygge for fokus på egne styrker. Hvordan kan man vide, hvilken uddannelse man skal vælge, hvis man tænker:

Hvordan vil jeg trives med et håndværk?
Hvordan taler man med kollegaer?
Hvordan er det at have en chef? 
Hvad er jeg egentlig god til?

Der er flere spørgsmål end svar. Men det er dét, projektet "Fokus på praktik" har ønsket at ændre på. - Det har altid været min kæphest i uddannelsesvejledningen at bygge samtalerne på de erfaringer, som eleverne har med sig, men det er svært at forestille noget, man ikke har prøvet før, siger UU-vejleder Maria Ganc. Hun mærker tydeligt, hvordan dette projekt har hjulpet de unge til lettere at vælge uddannelse.
- Som det er nu, har eleverne, når de kommer til IUC, ikke nødvendigvis praktikerfaringer med sig. Det kunne være ønskeligt, at det bliver en obligatorisk del for kommunens udskoling, så eleverne får afprøvet flere muligheder", slutter Maria Ganc.

Skolens elever har været i praktik i stort set alle kroge af erhvervslivet - og de er blevet taget godt imod. Flere virksomheder ser det også som en kærkommen mulighed for at se de unges kompetencer an - eller til at inspirere dem fagligt.  I en tid med mangel på arbejdskraft i mange erhverv, kan "Fokus på praktik" bruges konstruktivt af både praktikant og virksomhed.

Saks eller børn
Da Elina startede på IUC, var hun meget i tvivl om, hvorvidt hun skulle følge sin drøm om at blive frisør eller tage en uddannelse som pædagog. Gennem projektet blev det muligt at få afprøvet begge dele. Elinas praktikvært Carina Madsen fra Frisør C CUT var hurtig til at se mulighederne for et godt samarbejde, da Elina matchede arbejdspladsen perfekt. Efter Elina havde prøvet pædagogjobbet af i en anden praktikperiode, valgte hun at takke ja til det flotte tilbud om en uddannelsesaftale med salonen.  En underskrift, andre bruger mange kræfter på og rejser langt for at få, er nu blevet til virkelighed for den 17-årige skoleelev fra Ejstrupholm. Hun starter sin uddannelse på Herningsholm Erhvervsskole efter sommerferien og er klar til at blive en del af salonen efter ½ år på grundforløb.

Erhvervslivet åbner dørene
Eleverne har udover egne praktikker også haft fælles besøg på Niebuhr Gears og Welcon. - De skal lære om arbejdsmarkedet bredt set, og virksomhederne har taget fantastisk godt imod vores elever. Når en leder fortæller om forventninger til medarbejdere og muligheder i virksomheden, lytter de unge på en helt anden måde, end når det samme fortælles af læreren i klasselokalet. For mange elever er det en øjenåbner at se, hvor mange muligheder for karriere og jobs, der viser sig under sådanne virksomhedsbesøg," siger daglig leder af IUC, Rebecca Pedersen.

Samarbejdet med Welcon kom i stand, da virksomheden - som mange andre - har svært ved at tiltrække lærlinge, og derfor kontaktede HR Manager Ann-Karina Skyt, Unge og Uddannelse Ikast-Brande. Den fælles mission blev at få de unge til at opdage værdien af en erhvervsuddannelse. De inviterede IUC's projektelever til en rundvisning af direktøren, og så fik eleverne ellers praktiske opgaver inden for både el- og metalarbejde. - Vi skal have de unge til at opdage, at der er mange spændende jobs på en stor virksomhed som Welcon", siger Ann-Karina.

Om besøget på Niebuhr Gears siger Kavi og Roberto, der begge er elever på IUC, samstemmende,
- Vi lavede måleopgaver, og det kom bag på os, hvor meget kvalitetskontrol virksomheden laver, og at industriteknikere ud over at skulle programmere og vedligeholde maskiner også skulle sikre, at tandhjulene nu var den størrelse, som maskinen er programmeret til.

Erfaring, vejledning og samtaler flytter elever
Alle elever, der er med i projektet, har i praktikken haft besøg af deres lærer eller uddannelsesvejleder. Tilbage på skolebænken er samtaler og refleksioner med klassekammerater og voksne afgørende for at samle brikkerne frem mod valget af den rette uddannelse. At man også kan udvikle sine personlige kompetencer gennem praktik, mærkede Megan, der startede på IUC som en lidt forsigtig og stille pige. Hun har i skoleåret været i praktik i en blomsterhandel og i en tøjbutik for at lære at henvende sig åbent til kunder og kommunikere med mere selvtillid. De positive oplevelser og feedback fra praktikstederne har givet Megan så meget blod på tanden, at hun næste skoleår starter på HF med mundtlige prøver i alle fag. Døren til kundebetjening eller forretningsliv er fortsat på klem.

Nationale mål målt lokalt
Når projekt "Fokus på praktik" slutter i juni, står projektdeltagerne tilbage med mange brugbare erfaringer med samarbejdsrelationer med byens virksomheder, men også med ønsker om, at "Fokus på praktik" kan fortsætte og dermed styrke indsatsen og motivationen på det gode uddannelsesvalg. På ønskesedlen står blandet andet fortsat samarbejde med Herningsholm Erhvervsskole og samarbejde med en udvidet liste af virksomheder, så man fortsat kan give 10. klasserne mulighed for at prøve sig selv af i "det virkelige arbejdsliv".

For Megan, Elina og de 43 andre elever i projektet har det givet forskellige afkast. Enkelte har i løbet af skoleåret skiftet til IUC's andre valgfagstilbud; nogle har nydt godt af afbrækket mellem skole og praktik; mange har opdaget og fået bekræftet, at de har styrker, som kan bruges uden for skolebænken og i en kommende uddannelse; og langt de fleste har fået afprøvet deres ønsker, tanker og drømme om fremtidig uddannelse og job.

 

Yderligere oplysninger kontakt:

Ikast-Brande Kommune
Rådhusstrædet 6
7430 Ikast 
Tlf: 9960 4000
 
Kontakt og Digital Post
Digital post 
 
 

Administration Vest ||  Nørre Snede administrationsbygning 
 

Chat ikon

Chat med Borgerservice

Du kan bruge chatten til at stille spørgsmål direkte til Borgerservice om f.eks. Pas, Nemid, Folkeregister, Sygesikring, og Ydelser så vil vi prøve at vejlede dig. Vær opmærksom på, at du ikke må oplyse personfølsomme oplysninger. Hvis du har brug for oplysninger om din egen sag/udbetaling, skal du ringe på 9960 4000 inden for åbningstiden, eller sende en besked via din e-boks.