Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Ikast-Brande Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved først at vælge emne og derefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Ny kampagne skal få flere i alkoholbehandling

Ikast-Brande Kommune deltager i en landsdækkende oplysningskampagne om kommunernes gratis alkoholbehandling, som Alkohol & Samfund og TrygFonden skyder i gang i uge 3.

Alkoholkampagne

 
Selv om alle siden 2007 har haft ret til et skræddersyet behandlingsforløb gennem deres kommune, kender 78 procent af danskerne, ifølge en ny meningsmåling, ikke til kommunens garanti om alkoholbehandling.

Fordomme og uvidenhed hersker

Der hersker også fordomme og uvidenhed om, hvad behandlingen går ud på. På den anonyme net-rådgivning www.hope.dk kan man fra den 13. januar 2015 læse mere om kampagnen, finde information om kommunernes gratis behandlingstilbud og lave en anonym test der viser, om man drikker for meget alkohol. 

"Alkoholproblemer berører alle samfundslag og en tredjedel af alle danskere har en person i familien, der drikker for meget. Folk med alkoholproblemer venter cirka 10 år, før de beslutter sig for at gå i behandling, og det går hårdt ud over både familien, jobbet, helbredet og økonomien. Derfor er det på høje tid at lave en landsdækkende oplysningsindsats om den redningsplanke, som alle danskere i dag har lige rundt om hjørnet; nemlig kommunernes gratis behandlingstilbud," siger Allan Jonas, projektleder i Alkohol & Samfund.

"Mange tror, at alkohol behandling er noget med antabus eller døgnbehandling, hvor man bliver revet ud af sin hverdag. Men kommunernes gratis behandling rummer en bred vifte af tilbud, og den enkelte borger får et skræddersyet forløb. For eksempel kan man i mange tilfælde vælge et ambulant terapiforløb, så man kan passe sit job og ikke behøver være væk fra familien. Man har også mulighed for at henvende sig anonymt," fortæller Mette Meldgaard, områdechef for sundhed i TrygFonden.

Ikast-Brande kommune bakker op

Som optakt til kampagnen har Alkohol & Samfund og TrygFonden arbejdet på at give kommunerne nogle redskaber til at oplyse borgerne om behandlingsgarantien, blandt andet via et stort videndelingsseminar. Derfor bakker en lang række af landets kommuner inklusiv Ikast-Brande kommune allerede nu aktivt op om kampagnen.

Anette Søgaard Nielsen, bestyrelsesformand i Alkohol & Samfund, understreger, at den offentlige behandling tager afsæt i en lang række af godkendte behandlingsmetoder i stedet for blot én bestemt behandlingsform. Og lykkes det ikke i første omgang at blive alkoholen kvit, så gælder den gratis behandlingsgaranti stadig.

"Der findes ikke én opskrift på behandling, som passer til alle borgere med alkohol problemer, derfor er fleksibiliteten i den kommunale behandling af stor betydning. Alkohol behandling er en stor omlægning af liv og vaner, og ligesom med motion eller rygestop kræver det nogle gange mere end ét forsøg. Det gode ved kommunernes behandlingscentre er, at lykkes det ikke i første omgang, så får man en chance til eller to, hvis det er det, der skal til," siger Anette Søgaard Nielsen.

Kampagnen 'Få respekten tilbage' starter tirsdag den 13. januar med tv-spots instrueret af filminstruktør Pernille Fischer Hansen. Filmen kan også ses på hope.dk, hvor man kan få yderligere information om kampagnen, teste om ens alkohol forbrug er for højt, og læse mere om de kommunale behandlingscentre.

Her kan du få hjælp 

På kommunens hjemmeside Center for Rusmiddelbehandling kan du læse konkret om kommunens gratis alkoholbehandling, der omfatter både anonym rådgivning, motivationsforløb, ambulant behandling, gruppebehandling, døgnbehandling samt tilbud til pårørende.
Hvis du selv, eller en du kender, har problemer med alkohol, kan du henvende dig på tlf. 9960 3850 eller e-mail: cfr@ikast-brande.dk Her kan du få hjælp fra professionelle misbrugsbehandlere i Ikast-Brande Kommune.

Du kan også læse mere i denne folder om alkoholafhængighed og muligheder for hjælp 

 

Kampagnevideo 

 

 

Yderligere information 

Kontakt for yderligere information om selve kampagnen og baggrunden for den:

 • Allan Jonas, projektleder i Alkohol & Samfund.
  Tlf.: 3311 1623 - Mobil: 2679 7949.
  E-mail: ajo@alkohologsamfund.dk
 • Mette Meldgaard, områdechef for sundhed i TrygFonden 
  Tlf.: 2058 5645

For yderligere information om fakta og konkrete erfaringer vedrørende den kommunale behandlingsgaranti:

 • Anette Søgaard Nielsen, bestyrelsesformand i Alkohol & Samfund og forsker på Syddansk Universitets forskningsenhed for klinisk alkoholforskning.
  Tlf.: 2913 5825
  E-mail: ansnielsen@health.sdu.dk

 

 

 

Ikast-Brande Kommune
Rådhusstrædet 6
7430 Ikast 
Tlf: 9960 4000
 
Kontakt og Digital Post
Digital post 
 
 

Administration Vest ||  Nørre Snede administrationsbygning 
 

Chat ikon

Chat med Borgerservice

Du kan bruge chatten til at stille spørgsmål direkte til Borgerservice om f.eks. Pas, Nemid, Folkeregister, Sygesikring, og Ydelser så vil vi prøve at vejlede dig. Vær opmærksom på, at du ikke må oplyse personfølsomme oplysninger. Hvis du har brug for oplysninger om din egen sag/udbetaling, skal du ringe på 9960 4000 inden for åbningstiden, eller sende en besked via din e-boks.