Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Ikast-Brande Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved først at vælge emne og derefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

10 år med kontroversiel og effektiv pædagogik

Partnerskab mellem Ikast-Brande, Herning og Holstebro kommuner om brug af evidensbaserede programmer til at hjælpe børn, unge og deres familier runder 10 år.

Pressemeddelelse fra Ikast-Brande Kommune, Herning Kommune og Holstebro Kommune:

10 år med kontroversiel og effektiv pædagogik
Partnerskab mellem Ikast-Brande, Herning og Holstebro kommuner om brug af evidensbaserede programmer til at hjælpe børn, unge og deres familier runder 10 år.

PALS, De Utrolige År eller Dino-grupper er for nogle børnefamilier velkendte pædagogiske betegnelser. Men de er blot tre ud af 13 særlige tiltag, hvor kommunerne i fælleskab har hentet inspiration fra udenlandske programmer gennem de sidste 10 år.

Alle programmer har det til fælles, at de bygger på evidens - dvs. en dokumenteret effekt for en bestemt metodes virkning overfor en bestemt målgruppe. Programmerne indeholder altid specifikke retningslinjer og er underbygget af systematisk forskning.

Gik mod strømmen
Arbejdet med evidensbaserede programmer i de tre kommuner udsprang af nysgerrighed over for nye metoder og ønsket om at sikre en konkret effekt af indsatserne i familiebehandlingen, i det socialpædagogiske arbejde og i de pædagogiske indsatser i skoler og daginstitutioner.

For 10 år siden var arbejdet ofte baseret på traditioner, og "hvad
man plejer at gøre". Så hvordan sikrer vi, at det vi gør, får den effekt, som kommunen ønsker? Kan vi lære af, hvad andre gør med succes i udlandet?

Det var nogle af de spørgsmål Holstebro, Herning og Ikast-Brande kommuner stillede sig selv og hinanden i 2004. Chefer fra de tre kommuner tog til USA for at lære mere om programmerne - og fandt også inspiration i Norge.

De evidensbaserede programmer var svaret på massive udfordringer på det specialiserede pædagogiske område. Alt for mange børn og unge blev dengang henvist til specialtilbud, og ønsket var at erstatte indgribende og meget dyre løsninger med tidlig forebyggende indsats.

- Samarbejdet har været banebrydende og slået fast, at et systematisk arbejde med data og feedback gør os skarpere på, om det, vi gør, rent faktisk også virker for vores børn, unge, familier og medarbejdere, siger Preben Siggaard, der er chef for Center for Børn og Forebyggelse i Herning Kommune.
    
Programmerne var og er stadig meget diskuterede. Der er f.eks. kritik af at programmerne generelt har et stærkt fokus på ros og belønning, som en måde hvorpå man kan hjælpe børn og unge til at opnå sociale kompetencer. Derfor var det afgørende, at der var politisk opbakning i kommunerne, og at politikerne udviste mod og turde satse.

- Vi var godt klar over, at de nye metoder ville skabe bølger, fordi de rokkede ved den gængse opfattelse af, hvad der var rigtig og forkert. Vores politikere turde gå imod strømmen, fordi vi først og fremmest fokuserede på, hvad der virker og ikke virker, siger Anton Rasmussen, Børne og familiechef i Ikast-Brande Kommune.

Alle programmerne kræver uddannelse og certificering af behandlere og vejledere.

- Flere af de programmer, der er startet op i vores tre kommuner er senere blevet implementeret i andre kommuner eller vil blive det i fremtiden. Socialstyrelsen er for eksempel netop nu ved at udrulle programmet "De Utrolige År" med inspiration fra os. Man kan sige at Midt- og Vestjylland på den måde er et fyrtårn, siger Inge Hauch, der er evidenskoordinator i Holstebro Kommune.

Jubilæet markeres med et arrangement i Vildbjerg Fritidscenter den 26. november 2014, kl. 14.00-20.00 under overskriften "Sammen har vi gjort en forskel for børn, unge og deres familier".
Dagen byder bl.a. på oplæg fra direktør Knud Aarup fra Socialstyrelsen og Terje Odgen, professor fra Oslo Universitet, samt en markedsplads, hvor de evidensbaserede programmer præsenteres.

Pressen er velkommen.

Flere oplysninger:

  • Inge Hauch, Koordinator og faglig projektleder, Holstebro Kommune 24 40 73 11
  • Preben Siggaard. Chef for Center for Børn og Forebyggelse, Herning Kommune, 96 28 64 40
  • Anton Rasmussen, børne- og familiechef, Ikast-Brande Kommune, 99 60 55 01
  • Lene Rasmussen, tovholder og souschef, støttepædagogkorpset, Holstebro Kommune, 24 66 79 96

Ikast-Brande Kommune
Rådhusstrædet 6
7430 Ikast 
Tlf: 9960 4000
 
Kontakt og Digital Post
Digital post 
 
 

Administration Vest ||  Nørre Snede administrationsbygning 
 

Chat ikon

Chat med Borgerservice

Du kan bruge chatten til at stille spørgsmål direkte til Borgerservice om f.eks. Pas, Nemid, Folkeregister, Sygesikring, og Ydelser så vil vi prøve at vejlede dig. Vær opmærksom på, at du ikke må oplyse personfølsomme oplysninger. Hvis du har brug for oplysninger om din egen sag/udbetaling, skal du ringe på 9960 4000 inden for åbningstiden, eller sende en besked via din e-boks.