Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Ikast-Brande Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved først at vælge emne og derefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

IBF og kommunen udvikler permarør til at håndtere klimaudfordringer

IBF Betonvarer og Ikast-Brande Kommune udvikler permarør som løsning på oversvømmede kloaknet. Det er en enkel idé med vide perspektiver for håndtering af konsekvenser af klimaforandringer.

20140307_DA_IBF_Permarør

PRESSEMEDDELELSE:

Det er efterhånden hverdagskost med historier i nyhederne om oversvømmede veje og stående vand i kældre, når himlens sluser åbner sig. IBF Betonvarer med hovedsæde i Ikast og Ikast-Brande Kommune har i tæt samarbejde udviklet produktet permarør og permabrønde til nedsivning af regnvand fra kørebaner og andre større arealer med fast belægning.

IBF Betonvarer er i forvejen leverandør af betonprodukter til Ikast-Brande Kommune. Efter forgæves at have søgt efter holdbare løsninger til effektiv nedsivning af store mængder regn- og smeltevand i både ind- og udland, kontaktede Drifts- og Anlægsafdelingen IBF Betonvarer i januar 2013. Havde virksomheden en løsning - eller var de parate til at udvikle noget sammen?

 

Parat til at løbe en risiko

På IBF Betonvarer havde produktchef Esben Mølgaard i flere år puslet med tankerne om at udvikle et produkt, der kunne bidrage til at håndtere de problemer, som de store mængder regnvand skaber for kapaciteten i de eksisterende kloaknet både i og uden for Danmark. Men der manglede en kunde, som var parat til at løbe risikoen med udviklingsarbejdet.

Betænkningstiden var kort, da kommunen henvendte sig. Knap en håndfuld møder for at opstille succeskriterier, et par måneders forsøg med støbning af den porøse beton, og så var løsningen der. Der gik blot syv måneder fra idéen var plantet, til permarør og -brønde var i drift i august '13.

 Behovet opstod i forbindelse med, at kommunen i januar 2013 var i gang med planlægningen af anlægget af en ny cykelsti langs Herningvej i Brande. Her var der behov for at etablere et system til afvanding af kørebanen, fordi der ikke var plads til trug eller grøfter langs kantstenen. Driftsingeniør Karsten D. H. Jensen, Ikast-Brande Kommune, fandt, at de kendte løsninger til nedsivning af regnvand var utilstrækkelige. Det var forskellige former for faskiner, som enten var umulige eller kostbare at rense for slam, eller de kunne ikke bære den tunge trafik.

 

Privat-offentligt samarbejde er nødvendigt

- Hvis man ønsker, at der skal ske udvikling, så er private og offentlige virksomheder nødt til at samarbejde. For os som virksomhed betyder samarbejdet med Ikast-Brande Kommune meget for både produktudvikling og salgsarbejde. Vi får del i de konkrete erfaringer og måleresultater fra et anlæg i drift. Dermed har vi noget konkret at referere til i stedet for blot lovende beregninger på et stykke papir, siger produktchef Esben Mølgaard, IBF Betonvarer.

Begejstringen for samarbejdet er også åbenlys på den anden side af bordet:

- Det en klar win-win situation for os. Vi har fået en løsning, der lever op til det, vi efterspurgte. Den koster mindre end de traditionelle løsninger og kan fuldt ud integreres med de kendte rørsystemer. Samtidig er permarør og -brønde nemme at rense, og på den måde får vi færre omkostninger til driften. Endelig har den også miljømæssige fordele. Og så har vi endda udviklet løsningen i samarbejde med en lokal virksomhed, glæder drifts- og anlægschef Allan Lyng Hansen sig.

Link til PDF fil med pressemeddelelse, og yderligere information om baggrund og fakta om udviklingen af permarør.

Yderligere information:

  • Produktchef Esben Mølgaard, IBF Betonvarer, tlf. 72 13 41 05 - mail: esm@ibf.dk
  • Drifts- og anlægschef Allan Lyng Hansen, Ikast-Brande Kommune, tlf . 30 67 04 44 - mail: alhan@ikast-brande.dk
  • Driftsingeniør Karsten D. H. Jensen (drift og anlæg), Ikast-Brande Kommune, tlf. 99 60 32 55 - mobil: 21 44 25 71 - mail: kadje@ikast-brande.dk
  • Ingeniør Stephan Steenberg (miljø), tlf 99 60 33 60 - mail: stste@ikast-brande.dk

Ikast-Brande Kommune
Rådhusstrædet 6
7430 Ikast 
Tlf: 9960 4000
 
Kontakt og Digital Post
Digital post 
 
 

Administration Vest ||  Nørre Snede administrationsbygning 
 

Chat ikon

Chat med Borgerservice

Du kan bruge chatten til at stille spørgsmål direkte til Borgerservice om f.eks. Pas, Nemid, Folkeregister, Sygesikring, og Ydelser så vil vi prøve at vejlede dig. Vær opmærksom på, at du ikke må oplyse personfølsomme oplysninger. Hvis du har brug for oplysninger om din egen sag/udbetaling, skal du ringe på 9960 4000 inden for åbningstiden, eller sende en besked via din e-boks.