Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Ikast-Brande Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved først at vælge emne og derefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Unges fantasi og demokrati

Cirka 140 elever kommer med forslag til, hvordan Byrådet kan gøre de lokale unge mere aktive i demokrati. Tre grupper vil arbejde videre på deres idéer sammen med de lokale politikere.

 Unge Og Demokrati

 

De røde tal på haluret viser 08.15. Med mandag morgen i de trætte øjne strømmer eleverne ind i Hal B på Hyldgårdsskolen i Ikast. Det er mandag 11. marts og eleverne er inviteret til at deltage i det, der kaldes en "innovationstornado". Dagens mission er at komme med kreative idéer til en opgave, som borgmester Carsten Kissmeyer vil stille dem lige om lidt. De omkring 140 elever i hallen kommer fra: Dalgasskolen, Hyldgårdsskolen, Ikast Ungdomscenter (IUC) og Ikast-Brande Gymnasium. Fordelt ved borde i hallen er eleverne delt ind i 24 grupper og blandet på tværs af skolerne. De yngste elever er fra 6. klasse, og de ældste går på gymnasiet - og der er lidt stille ved bordene først på dagen.

Halurets røde tal er tæt på at runde 08.30 da borgmesteren træder op på hallens scene og råber et ganske frisk "GODMORGEN" til det unge publikum. Responsen er langt fra overvældende.

-       Er det dét her, vores samfund skal bygge på?, udbryder borgmesteren i en lettere provokerende tone med hentydning til de unges engagement denne mandag og uden at få svar tilbage.

Herefter præsenterer han formålet med dagen, som handler om at komme med kreative ideer til, hvordan Byrådet får unge mennesker til at tænde på demokratiet. Udfordringen, som de 24 grupper skal forsøge at komme med et bud på, lyder: Hvordan kan børn og unge i Ikast-Brande Kommune blive mere aktive i demokratiet?

Gang i de unge

Nu overtager tornadoleder Hulda Askjær scenen. Hun er med i det, der hedder "entreprenørskolen" og skal motivere eleverne til at tænke kreativt i dag. Hulda skal styre processen fra skabelsen af idé til foreløbigt produkt.

-       Hvornår fik vi en grundlov i Danmark?, råber hun ud til forsamlingen.

Der bliver mumlet forskellige bud og årstallet "1849" når op til scenen og Huldas øre. Hun får de 140 unge til at rejse deres morgentrætte kroppe fra stolene og trampe og hoppe, mens de skal sige "1849".

Det letter på stemningen, og Hulda får også alle grupperne til at finde på deres eget kampråb.

-       Vi er gruppe 22 - I vil falde, vi vil flyve, råbes der ved et af bordene.

Hulda præsenterer også flere øvelser, som skal sætte de unge hjerner i kreative omdrejninger. Haluret står på 09.59 ,og så er det tid til at grupperne skal finde og vælge den gode idé, som de vil præsentere for dommerpanelet.

 

Byrådet bakker op

Dagens dommerpanel består af Ungdomsrådet, 10 lærere fra de deltagende skoler samt borgmesteren og 14 ud af 25 byrådsmedlemmer. Det vidner om, at tiltaget med at tænde de unges demokratiske gnist bliver taget seriøst i Byrådet. Folkene fra panelet går også rundt ved bordene og svarer på spørgsmål fra grupperne eller kommer med inspiration. Snakken og ideerne tager til ved hallens borde.

-       Vi skal gå fra, at demokrati er noget vildt kedeligt til, at det faktisk er sjovt, lyder det hos en af grupperne.

Gule, grønne og lyserøde post it-lapper bliver fyldte med ord og ideer - og til sidst skal den bedste idé udvælges. Den idé som skal fremlægges for dommerpanelet og forhåbentligt skaffe en plads i semifinalen, som seks grupper går videre til.

 

Videre til semifinalen

Haluret viser 11.32. Efter en pause med sandwich og sodavand er det tid til at fremlægge for dommerpanelet. Grupper og dommere fordeler sig tre steder på Hyldgårdsskole. Dommerne nikker anerkendende til idéerne fra alle 24 grupper - men der er altså kun plads til seks grupper i semifinalen. Jubel høres og strakte sejrsarme ses, da dommerne afslører semifinalisterne. Dem der går videre er grupperne: 2, 5, 9, 13, 20 og 24.

Alle samles i hallen igen, og både tv, radio og aviser er mødt op for at fortælle historien om unge i Ikast-Brande og deres dyst i demokratiske idéer. De seks grupper fremlægger igen deres idéer for dommerpanelet og alle de andre deltagere. Dommerne er på en svær opgave. Der skal vælges tre grupper som vindere, og de tre vil få mulighed for at kigge nærmere på deres idéer i samarbejde med Byrådet. De røde tal på haluret viser 12.47, eleverne virker noget mere friske end i morges, og borgmesteren afslører efter en kort pause, at vinderne er:

Gruppe 2 for idéen "Going politics camp":  

Den handler om, at unge kan konkurrere om deres viden om partier og kommunalpolitik. Her følger gruppens oplæg:

Målgruppe: 7-8-9 klasse

Hvordan kan vi fører det ud i livet?:

-Give ansvar til lærer og elever, for forskellige ting. Lærer tager kontakt til skolen og elever ordner det praktiske.

-Hver gruppe repræsenterer et parti.

-Hvert år.

-Hvad er "going politics camp"? Inspiration?:

"Ligestilling og lighed giver stemning og retfærdighed"

-I partiernes sko for en dag.

-Flere workshops

-Flere prøvevalg

Gruppe 5 for idéen "Politik battle":

Den handler om at svare på spørgsmål og se, hvilken politikeres holdninger, man er mest enig med. Herefter kan man så vælge den person i en slags "skydespil". Her følger gruppens oplæg:

 

-Er du enig med politikerne?

Målgruppe: Unge

Mål og vision: At blande demokrati med unges fritidsinteresser og give os mere politisk viden.

Hvordan kan det føres ud i livet? Facebook

Forklaring på battle på Facebook:

-Runde 1: Vil du have højere SU? JA - NEJ

-Syntes du folkeskoleelever skal have længere arbejdsdage? JA  -  NEJ

-Er det i orden, at unge på 17 år må køre i trafikken ifølge med en voksen? JA  -  NEJ

-Du er mest enig med (Helle)!

Runde 2: 

-Helle går ind for at SU´en skal være højere.

-Helle går ind for at det ikke er nødvendigt at forlænge skoledagene for folkeskoleeleverne.

-Helle mener, at det er i orden at køre som 17-årig ifølge med en voksen

Runde 3: Du skal nu ødelægge så mange ansigter (Politikker)som overhovedet muligt, der ikke er Helle! Du har 45 træk, og du skal have mindst 50.000 point for at gå videre til næste runde.

Gruppe 20 for idéen "Portal":

Den handler om at lave en portal på nettet, hvor man kan gå ind og få lokale nyheder om forskellige emner og selv lave afstemninger. Her følger gruppens oplæg:

 - Vi vil høres (egoistisk)

- Det skal være noget der rør os.

Målgruppe: 7-13 år

-Facebook: Mulighed for at skrive opslag man vil have ændret.

-App: Den skal være forbundet med hjemmesiden, der skal poppe notifikationer op. når der sker noget nyt inden for din interesse.

Grupper med interesser:

-Skole.

-Fritids muligheder.

-Sport.

-Arrangementer

-Faciliteter i byen.

Ikast-Brande Kommune
Rådhusstrædet 6
7430 Ikast 
Tlf: 9960 4000
 
Kontakt og Digital Post
Digital post 
 
 

Administration Vest ||  Nørre Snede administrationsbygning 
 

Chat ikon

Chat med Borgerservice

Du kan bruge chatten til at stille spørgsmål direkte til Borgerservice om f.eks. Pas, Nemid, Folkeregister, Sygesikring, og Ydelser så vil vi prøve at vejlede dig. Vær opmærksom på, at du ikke må oplyse personfølsomme oplysninger. Hvis du har brug for oplysninger om din egen sag/udbetaling, skal du ringe på 9960 4000 inden for åbningstiden, eller sende en besked via din e-boks.