Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Ikast-Brande Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved først at vælge emne og derefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Fakta om KOL

Her kan du læse lidt om symptomer på KOL

                   Tidl. opsporing KOL

I Danmark regner man med, at 320.000 danskere lider af den alvorlige lungesygdom KOL. Kun ca. halvdelen ved det selv. Skal tallet op, skal flere reagere på symptomerne på KOL og få et lungetjek hos deres læge.

Lungesygdommen KOL har de seneste år været en af de hyppigste dødsårsager på verdensplan, og i Danmark anslår man, at op mod 160.000 går rundt med sygdommen uden at vide det.

Udfordringen med lungesygdommen KOL er, at symptomerne tidligt i forløbet kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem eller bortforklare dem med fx dårlig form. Mange reagerer derfor ikke på symptomerne. Men oplever man lungesymptomer i en periode på to måneder eller mere, er det vigtigt, at man får et lungetjek. Især hvis man er ryger eller tidligere ryger eller har arbejdet i et erhverv med meget støv, damp eller røg.

Symptomerne på KOL er:

  •  Hoste (tør eller med slim)
  •  Pibende eller hvæsende vejrtrækning
  •  Du bliver mere forpustet end dine jævnaldrende, når du bevæger dig.
     Fx når du går på trapper eller løber efter bussen

Fakta om KOL
KOL er en forkortelse for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en sygdom, hvor luftvejene forsnævres, og lungevævet bliver nedbrudt efterhånden, som sygdommen forværres. Både mænd og kvinder rammes af KOL. I Danmark anslås det at ca. 320.000 har KOL, men kun ca. halvdelen ved det selv. KOL er den fjerdehyppigste dødsårsag i Danmark, og 16 mennesker dør på grund af KOL hver dag.

KOL kan ikke helbredes, når man først har sygdommen. Men man kan mindske mange af sygdommens symptomer og følger ved at holde op med at ryge, tage inhalationsmedicin og være fysisk aktiv. Jo før man opdager KOL og bremser faldet i lungefunktion, jo bedre. Tabt lungefunktion kan nemlig ikke genvindes. På både www.lunge.dk, www.astma-allergi.dk og www.sundhed.dk kan man finde generelle informationer om sygdommen, dens symptomer, behandlingsformer og forebyggelse.

Ikast-Brande Kommune
Rådhusstrædet 6
7430 Ikast 
Tlf: 9960 4000
 
Kontakt og Digital Post
Digital post 
 
 

Administration Vest ||  Nørre Snede administrationsbygning 
 

Chat ikon

Chat med Borgerservice

Du kan bruge chatten til at stille spørgsmål direkte til Borgerservice om f.eks. Pas, Nemid, Folkeregister, Sygesikring, og Ydelser så vil vi prøve at vejlede dig. Vær opmærksom på, at du ikke må oplyse personfølsomme oplysninger. Hvis du har brug for oplysninger om din egen sag/udbetaling, skal du ringe på 9960 4000 inden for åbningstiden, eller sende en besked via din e-boks.