Sunde opskrifter og gode råd

Her har vi samlet Sundhedscenterets pjecer med masser af lækre og sunde opskrifter - lige til at printe ud og benytte. Du finder også pjecer til dig, der gerne vil lægge din livsstil om og til dig, der har svært ved at spise nok og holde vægten.

Lækre brød og boller - opskrifter med fuldkorn
Her får du opskrifter på lækkert brød, der lever op til fuldkornsmærket.

Fuldkornsmærket sikrer en vis mængde fuldkorn og fibre i brødet og samtidigt, at mængden af sukker, fedt og salt er begrænset.

Gode mellemmåltider - Til en sund livsstil
Mange har glæde af at spise lidt mellem hovedmåltiderne for at undgå at spise for meget til hovedmåltiderne og/eller at stabilisere sit blodsukker.

Mellemmåltider kan dog nemt indeholde meget unødigt fedt og sukker.

Her får du inspiration til sunde mellemmåltider.

Fiberrige salater
Grove grøntsager indeholder vigtige fibre. De er med til at give en langvarig mæthedsfornemmelse og god fordøjelse. Fibrene er desuden med til at forebygge forskellige livsstilssygdomme.

Her får du lækre opskrifter på fiberrige salater.

Kål
Kål er blandt de sundeste grøntsager pga. deres høje fiberindhold og sunde vitaminer og mineraler.

Mange er dog i tvivl om, hvordan man kan bruge de forskellige kål.

Her får du inspiration til at gøre kål på kålen.

Sundere sovs - Sovs med god samvittighed
Mange undlader at spise sovs for at tabe sig eller blot for at være sund. Sovs kan dog sagtens være sund og spises selvom, at man gerne vil tabe sig/være sund.

Her finder du spændende opskrifter på sundere sovs.

Sundere børnefødselsdage
Vil du gerne gøre børne-fødselsdagen lidt sundere, men uden at være fanatisk?

Læs her, hvad du kan gøre for at gøre dine egne opskrifter sundere og, hvad, der er vigtigt at tænke på til en børnefødselsdag.

Få også nye opskrifter og inspiration til at gøre sund mad mere festlig.

Sundere kager og desserter
Kager smager bare godt! Desværre er traditionelle kager oftest forbundet med en masse fedtstof, lys mel og sukker.

Her får du nogle opskrifter, hvor der er brugt mindre sukker, mindre og sundere fedtstof og evt. grovere meltyper - UDEN, at det er gået ud over smagen!

Sundere pålæg
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du max spiser 500 g kød fra ko/kalv, svin, får/lam og ged om ugen. Her får du inspiration til, hvad du kan putte på dit brød i stedet.

Læg din livsstil om
En pjece til dig, der vejer for meget og har svært ved at få lagt din livsstil om. Her finder du gode råd til at gribe din livsstilsændring an på en anden måde.

Til den undervægtige eller småtspisende
Pjecen henvender sig til dig, der enten på grund af sygdom eller alder, har svært ved at spise nok og holde vægten eller er blevet undervægtig.

Til dig der gerne vil tage på - på den sunde måde
Pjecen henvender sig til dig, der er vejer for lidt og gerne vil øge din vægt på en sund måde.

I pjecen finder du tips og ideer til at få flere kalorier, der samtidigt beskytter dit hjerte.

Hjemmelavede energidrikke
Pjecen henvender sig til dig, der er undervægtig og/eller har nedsat appetit.
Det kan være svært at spise dig til nok kalorier, derfor kan det være nødvendigt, med energidrikke til f.eks. til et mellemmåltid.
I pjecen finder du lækre opskrifter på hjemmelavede energidrikke.