Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Ikast-Brande Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved først at vælge emne og derefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Kampagne: Tidlig opsporing KOL

Kampagnen løber af staben i ugerne 38+39 i 2016. Her vil Ikast-Brande Kommune vil være med til at sætte fokus på udbredt lungesygdom

                   Tidl. opsporing KOL

I Danmark regner man med, at 320.000 danskere lider af den alvorlige lungesygdom KOL. Kun ca. halvdelen ved det selv. Skal tallet op, skal flere reagere på symptomerne på KOL og få et lungetjek hos deres læge. Ikast-Brande Kommune sætter derfor som en del af en landsdækkende kampagne fokus på sygdommen.

Lungesygdommen KOL har de seneste år været en af de hyppigste dødsårsager på verdensplan, og i Danmark anslår man, at op mod 160.000 går rundt med sygdommen uden at vide det. Derfor sætter Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen i uge 38 og 39 fokus på sygdommen med den landsdækkende oplysningskampagne "Pust liv i din hverdag", som kan opleves i de fleste kommuner.

I Ikast-Brande Kommune vil borgerne blandt andet kunne møde medarbejdere fra Sundhedscenteret 3 steder i kommunen. Her vil det være muligt at høre mere om sygdommen og få en snak om KOL og evt. et lungetjek.

Sundhedscenteret vil i uge 38+39 være at finde:
Mandag d. 19/9-16 kl. 15.00-17.00 på Ikast Apotek, Ikast,
Torsdag d. 22/9-16 kl. 15.00-17.00 hos SuperBrugsen, Nr. Snede
Tirsdag d. 27/9-16 kl. 15.00-17.00 hos Menu, Brande

"Når der er så mange, der går rundt med uopdaget KOL, er det afgørende, at vi gør en indsats for at få udbredt kendskabet til symptomerne på KOL og får flere til at søge læge. KOL er en invalliderende sygdom, hvis den ignoreres, men opdager man KOL i tide, kan man leve et godt liv med den. Derfor deltager vi som kommune i kampagnen," siger Margit Andersen, Leder af Sundhedscenteret i Ikast-Brande Kommune.

Udfordringen med lungesygdommen KOL er, at symptomerne tidligt i forløbet kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem eller bortforklare dem med fx dårlig form. Mange reagerer derfor ikke på symptomerne. Men oplever man lungesymptomer i en periode på to måneder eller mere, er det vigtigt, at man får et lungetjek. Især hvis man er ryger eller tidligere ryger eller har arbejdet i et erhverv med meget støv, damp eller røg.

Symptomerne på KOL er:

  •  Hoste (tør eller med slim)
  •  Pibende eller hvæsende vejrtrækning
  •  Du bliver mere forpustet end dine jævnaldrende, når du bevæger dig.
     Fx når du går på trapper eller løber efter bussen

Fakta om kampagnen
 "Pust liv din hverdag" er en landsdækkende kampagne, som sætter fokus på lungesygdommen KOL og dens symptomer. Det skal få flere til at søge læge og få lavet en lungefunktionsmåling, hvis de oplever symptomer på KOL. Matas er partner i kampagnen, og i alle landets Matas-butikker vil man derfor kunne møde kampagnen og høre mere. Borgerne vil også kunne møde kampagnen hos deres praktiserende læge og mange andre steder.

Læs mere på kampagnens hjemmeside: www.pustliv.dk.

 

Fakta om KOL
KOL er en forkortelse for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en sygdom, hvor luftvejene forsnævres, og lungevævet bliver nedbrudt efterhånden, som sygdommen forværres. Både mænd og kvinder rammes af KOL. I Danmark anslås det at ca. 320.000 har KOL, men kun ca. halvdelen ved det selv. KOL er den fjerdehyppigste dødsårsag i Danmark, og 16 mennesker dør på grund af KOL hver dag.

KOL kan ikke helbredes, når man først har sygdommen. Men man kan mindske mange af sygdommens symptomer og følger ved at holde op med at ryge, tage inhalationsmedicin og være fysisk aktiv. Jo før man opdager KOL og bremser faldet i lungefunktion, jo bedre. Tabt lungefunktion kan nemlig ikke genvindes. På både www.lunge.dk, www.astma-allergi.dk og www.sundhed.dk kan man finde generelle informationer om sygdommen, dens symptomer, behandlingsformer og forebyggelse.

 

Kontakt
For oplysninger om Ikast-Brande Kommunes indsats, kontakt Sundhedscenteret på: sundhedscenter@ikast-brande.dk

For oplysninger om den landsdækkende kampagne: Anne Rygaard Hjorthøj, kampagneleder i Sundhedsstyrelsen, tlf: 72 22 77 47, arb@sst.dk

For oplysninger om lungesygdommen KOL og hvordan man lever med den: Birgitte Skøtt Lenstrup, kommunikationschef i Lungeforeningen, tlf.: 22 56 65 15, bsl@lunge.dk

Ikast-Brande Kommune
Rådhusstrædet 6
7430 Ikast 
Tlf: 9960 4000

Brande administrationsbygning ||  Nørre Snede administrationsbygning

 
E-mail og Digital Post

Kontakt ved generel henvendelse (uden cpr.nr.)
Kontakt ved personlig henvendelse (med cpr.nr.)

 

Chat ikon

Chat med Borgerservice

Du kan bruge chatten til at stille spørgsmål direkte til Ikast-Brande kommune, som vedrører Borgerservice. Så kan vi vejlede dig. Vær opmærksom på, at vi ikke må behandle spørgsmål, hvor der indgår personfølsomme oplysninger.