Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Ikast-Brande Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved først at vælge emne og derefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

"Jordforbindelsen"

"Jordforbindelsen" er en landskabelig park nordvest for Brande (ved Brande Åcenter og naturbørnehaven Vibereden). Her er der anlagt forskellige ”skovrum”, som hver har deres effekt på mental sundhed og trivsel (fx det trygge rum, det fredfyldte rum, det artsrige sansestimulerende rum m.fl.). For at sikre høj kvalitet tager "Jordforbindelsen" afsæt i et forskningsdokumenteret projekt, Nacadia Terapihave, anlagt i Hørsholm i 2011 i samarbejde med Københavns Universitet. Området er offentlig tilgængeligt og har handicapvenlige stier. Der er også brede stier til Brande Å samt et mindre skovområde.

"Jordforbindelsen" er anlagt i 2018, og parken vil gennem årene vokse op, så de forskellige skovrum står tydelig frem.

Læs mere om "Jordforbindelsen" på nedenstående planche.

Jordforbindelsen

Find "Jordforbindelsen" her:

Du finder "Jordforbindelsen" på adresse: Vibevej 110, 7330 Brande

GPS-koordinater: 55.952612, 9.103922

 

Hvad vil det sige at have jordforbindelse?

Ifølge den nationale undersøgelse af danskerne sundhed er det nu halvdelen af alle sygdomme i Danmark, som har rod i stress og psykiske lidelser. Derfor er der al mulig grund til at sætte mere fokus på mental sundhed, og hvordan man kan bevare eller gendanne den. I den forbindelse er der heldigvis mange ting man kan gøre - og naturen ligger lige for. Jordforbindelsen er én ud af flere indsatser for bedre mental sundhed i Ikast-Brande Kommune.

Men hvad er jordforbindelse egentlig?

Det vigtigste sted på jorden er altid lige under dine fødder. At have jordforbindelse handler om at være i kontakt med sit ståsted, sit åndedræt, sin krop - og sig selv. At have jordforbindelse omtales også som "grounding", dvs. at vi står mere fast og bliver ikke så nemt slået ud af kurs eller balance, hverken fysisk eller psykisk.

At have jordforbindelse betyder også at have sine rødder og sin historie på plads - hvilket er vigtigt i en særdeles hurtig og omskiftelig verden. Jordforbindelsen i Brande giver med dens forskellige naturrum rig mulighed for at mærke naturen og sig selv - og at fornemme "den store rytme" med årstidernes gang, som vi alle indgår i. Det kan give rødder, mening og retning i livet - alt sammen vigtig for trivsel.Digteren Benny Andersen har sagt det smukt og enkelt: Uden rod - Ingen blomst!

En god jordforbindelse betyder ikke blot, at du "står fast", men også at du får bedre forudsætninger for at kunne flytte dig og handle på nye situationer, der måtte opstå i dit liv, fordi du har et solidt fundament at sætte af fra, når du tager det næste skridt i en foranderlig verden.

Naturlig sundhed og trivsel

Naturens naturlige effekt på mennesker og trivsel er bestemt ikke ny:

  • Vi ved fra forskning, at dét at være i kontakt med naturen er en god beskyttende faktor for mental sundhed - bl.a. fordi naturen netop kan fremme vores oplevelse af jordforbindelse.
  • Naturen kan flytte stressende tanker væk fra hovedet og give os bedre mulighed for at sanse, mærke og føle.
  • Allerede i antikken begyndte man at anlægge grønne områder i storbyerne for bedre trivsel, bl.a. i Rom.
  • I Sverige opdagede læger i 1800-tallet, at de patienter, som var indlagt på sindssygeanstalterne (som det hed dengang), og som gik i haverne og passede planter og træer, kom sig hurtigere og bedre af forskellige nervelidelser.
  • I dag ved man, at udsigt til grønne områder fra hospitalsvinduer fremmer sårheling og patienter kan udskrives tidligere.
  • Bor man blot 300 meter fra et grønt område, virker det positivt for både det fysiske helbred og den mentale sundhed.

 

Med andre ord: Sundhed og trivsel - helt naturligt!

Jordforbindelsen Lille

Yderligere oplysninger om "Jordforbindelsen"

Sundhedsinnovator Peter Thybo, På tværs staben, Ikast-Brande Kommune: pethy@ikast-brande.dk

 

Ikast-Brande Kommune
Rådhusstrædet 6
7430 Ikast 
Tlf: 9960 4000
 
Kontakt og Digital Post
Digital post 
 
 

Administration Vest ||  Nørre Snede administrationsbygning 
 

Chat ikon

Chat med Borgerservice

Du kan bruge chatten til at stille spørgsmål direkte til Borgerservice om f.eks. Pas, Nemid, Folkeregister, Sygesikring, og Ydelser så vil vi prøve at vejlede dig. Vær opmærksom på, at du ikke må oplyse personfølsomme oplysninger. Hvis du har brug for oplysninger om din egen sag/udbetaling, skal du ringe på 9960 4000 inden for åbningstiden, eller sende en besked via din e-boks.