Etablering af søer og vandhuller

Små søer og vandhuller danner grundlag for at flere arter af planter, padder og insekter kan leve i den danske natur, med en højere artsdiversitet til følge.

Vandhul

Antallet af søer er gennem længere tids intensivering af landbruget, samt udvidelsen af byområder gået stærkt tilbage.
Tendensen er nu vendt så flere og flere vælger af få etableret eller genetableret vandhuller.

Før du begynder
Vil du etablerer en sø eller et vandhul kræver det, at du får en landzonetilladelse til ændret arealanvendelse.
Din ansøgning bliver vurderet ud fra en række hensyn til blandt andet: planlægning, landskab, kulturhistorie, miljøbeskyttelse og naturbeskyttelse.

For at lette sagsgangen skal du udfylde og indsende ansøgningen samt et kortbilag. På kortbilaget skal du angive placeringen af den ønskede sø, så præcist som muligt. Du kan lave et kortbilag ved hjælp af BorgerGIS.
Link til BorgerGis

Det kræver næsten altid en tilladelse. Det er uanset om der er tale om et nyt vandhul, en oprensning eller udvidelse af et ældre vandhul.

Link til Ansøgningsskema til anlæg eller ændring af vandhuller og søer.

Link til Sådan får du et godt vandhul
Link til Oplev padderne omkring os

Ansøgningsskemaet og vejledningen hjælper dig på vej, når du skal etablere en ny sø.

Har du brug for yderligere oplysninger, er du velkommen til at henvende dig til Bygge- og Miljøafdelingen.