Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Ikast-Brande Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved først at vælge emne og derefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Oprindelse, biologi og udseende

Der findes flere mindre og uskadelige arter af Bjørneklo i den danske natur. Det er kun den store kæmpe-bjørneklo, som ikke er naturligt hjemmehørende i Danmark. Samtidig er det også kun kæmpe-bjørnekloen, der de seneste årtier er blevet et stort problem.

Oprindelse og historisk baggrund 
Kæmpe-bjørnekloen vokser naturligt i det vestlige Kaukasus, men er af mennesket blevet spredt til Europa. Første kendskab til planten i Europa stammer fra England i 1817, hvor planten blev sået som prydplante. Planten kom til Danmark som prydplante i slutningen af 1800-tallet, men det var dog først i 1960'erne, at planten for alvor begyndte at sprede sig rundt i landet, og det blev klart, at planten udgjorde et problem.   

Biologi og udseende
Kæmpe-bjørneklo kan blive 2-5 m. høj, og dens stængel har normalt en tykkelse på 5 til 10 cm. Stængelen er hul med spredte stive hår og er grøn med rød-violette pletter. Bladene er store og fligede og kan blive op til 1,5 m. lange. Blomsterne er hvide og er samlet i én til flere skærme, der kan have en diameter på op til 80 cm. Planten blomstrer typisk fra juni til august, og der kan være mere end 80.000 blomster på en plante. Kæmpe-bjørneklo sætter i gennemsnit 20.000 frø pr. plante. Frøene spredes i sensommeren og er spiringsdygtige i op til 10 år efter spredningen. 
 
Bjørneklo-blade

Planten er oftest 2-årig, hvilket betyder, at den bruger sit første år til at spire og vokse sig stor. Andet år vil den blomstre, sætte frø og dø. Hvis der er ugunstige forhold, eller hvis frøsætning bliver forhindret (for eksempel ved slåning eller græsning), kan planten leve i mere end 12 år.

Planten kendes bedst på sin størrelse, men man skal være opmærksom på forveksling af kæmpe-bjørneklo med naturlige danske plantearter, der i sin vækstform kan minde om kæmpe-bjørneklo.
Naturligt forekommende arter, som almindelig bjørneklo og grønblomstret bjørneklo er lignende, men er dog meget mindre. Men også arter som pastinak (gule blomster), strand-kvan (grønne blomster i kugleformet skærm) og skov-angelik (blade opdelt i små afsnit) er blevet forvekslet med kæmpe-bjørneklo.

Links:

Bekæmpelse foretages af Ikast-Brande Kommune fra 2010-2014 

Saften fra planten, planten er problem i naturen

Hvis du selv ønsker at bekæmpe Kæmpe-Bjørneklo

Ikast-Brande Kommune
Rådhusstrædet 6
7430 Ikast 
Tlf: 9960 4000
 
Kontakt og Digital Post
Digital post 
 
 

Administration Vest ||  Nørre Snede administrationsbygning 
 

Chat ikon

Chat med Borgerservice

Du kan bruge chatten til at stille spørgsmål direkte til Borgerservice om f.eks. Pas, Nemid, Folkeregister, Sygesikring, og Ydelser så vil vi prøve at vejlede dig. Vær opmærksom på, at du ikke må oplyse personfølsomme oplysninger. Hvis du har brug for oplysninger om din egen sag/udbetaling, skal du ringe på 9960 4000 inden for åbningstiden, eller sende en besked via din e-boks.