Hvad kan du selv gøre

Billedet viser oversvømmelse på Østre Alle

Hvad kan du selv gøre
Ved ekstreme skybrud har dit forsyningsselskab - og for den sags skyld din kommune og staten - ikke noget ansvar for at kunne modtage spildevand og regnvand fra overfladen. Hvis du vil undgå, at dit hjem bliver oversvømmet, må du derfor selv tage affære, så du ikke får regn- og kloakvand ind i dit hjem - både i din kælder og i stueplanet.
På offentlige arealer er det derimod kommunen, der har ansvaret. Det betyder, at hvis dit hjem bliver oversvømmet af regn- og spildevand fra for eksempel en offentlig vej, så er det kommunens ansvar.

For at undgå vand i boligen, når skybruddet en dag rammer, kan du gøre forskellige ting.

I boligen kan du:

• Få lukket ubrugte afløb i kælderen. Arbejdet skal udføres af en autoriseret kloakmester.
  • Rense tagrender, nedløb, brønde og lysskakter.
  • Sørge for, at terrænet omkring huset skråner væk fra huset.
  • Tjekke husets sokkel og væggene i kælderen for revner eller skader.
  • Tjekke at vinduer og inddækninger er tætte.
  • Tjekke ventiler, rør, stophaner og tag for tegn på tæring eller utætheder.
  • Sørge for, at samtlige rør i kolde rum er isolerede, så de ikke springer i frostvejr.

På grunden kan du:

• Etablere højvandslukke
  • Installere pumpebrønd
  • Nedgrave omfangsdræn
  • Etablere nedsivningsløsninger i form af faskine, regnvandsbed og regnvandstønder
  • Undgå at lægge fliser og asfalt på hele grunden

Du kan læse mere om, hvad du selv kan gøre i folderen - Skybrudets ABC.
Folderen er udarbejdet af Naturstyrelsen i fællesskab med en række samarbejdspartnere.