Læs om Simon og Lones erfaringer som voksenlærlinge

Voksenlaerling Banner Til Hjemmeside

Simons vej fra butiksarbejde til smedefaget

Simon har netop afsluttet smedeuddannelsen som voksenlærling hos Give Steel, hvilket har skabt balance i Simons arbejdsliv og privatliv. Han har gennem realkompetencevurderingen fået godtgjort 1 år af den 4 år lange uddannelse grundet sin tidligere uddannelse og erfaring.

Hvad fik Simon til at blive voksenlærling?

Simon er butiksuddannet med 15 års erfaring inden for branchen. Udviklingen i lukkeloven har dog medført, at arbejdstiderne ikke længere er forenelige med Simons privatliv. Derfor beslutter Simon at sadle om. Simon bliver, af en kammerat, anbefalet, at tager til jobsamtale hos Torben, som er chef i virksomheden Give Steel. Fra første samtale gør Torben det klart, at han ønsker faglært arbejdskraft, og at Simon derfor skal tage smedeuddannelsen for at blive ansat på virksomheden. Simon begynder at regne på, hvad det vil betyde for hans økonomi at uddanne sig. Med mulighed for løn under hele uddannelsesforløbet beslutter han sig for at påbegynde uddannelsen. "Det var en fordel at kunne få løn under uddannelsen. SU havde ikke været en mulighed. Det er fedt at have mulighed for at skifte branche på den måde", siger Simon.

Hvad har Simon fået ud af at være voksenlærling?

På 3 år har Simon uddannet sig til smed, mens han har arbejdet og fået løn. For Simon er det vigtigt at uddanne sig, fordi "virksomheder efterspørger faglært arbejdskraft. Det er godt at have et svendebrev, så man kan dokumentere, at man har et vist niveau over for arbejdsgiveren". En af fordelene ved at være voksenlærling er ifølge Simon at "… når man er lidt ældre, så ser man anderledes på tingene. Man er mere moden og mere ansvarsbevidst. (..) Man kan ikke tage erfaringen og overføre den en-til-en, men man kan bruge brudstykker fra tidligere arbejde", siger Simon.

Det er en økonomisk udgift at uddanne sig, men ifølge Simon er det en god investering: "Man skal gøre sig klart, at det koster nogle penge at uddanne sig. Men det er det hele værd på den lange bane. De penge det koster er hurtigt tjent ind igen, når du bliver faglært inden for branchen", fortæller Simon. "Lad dig ikke skræmme over at skulle tilbage på skolebænken. Det er det hele værd", siger Simon. Simon er glad for sin nye branche og nyder arbejdstiderne, der giver bedre balance i hans arbejds- og privatliv.

Lones vej fra det sundhedsfaglige område til et arbejdsliv med administrativt arbejde og talnørderi

Lone tager kontoruddannelsen som voksenlærling hos SAMM-SALL. SAMM-SALL er en virksomhed, der laver legepladser til offentlig brug. Gennem en realkompetencevurdering har Lone fået godtgjort ét valgfag på uddannelsen på baggrund af sin erfaring, hvilket har forkortet hendes uddannelse.

Hvad fik Lone til at blive voksenlærling?

Lone har en professionsbachelor i psykomotorik og afspændingspædagogik, men efter hendes anden graviditet begynder det fysisk krævende arbejde at blive belastende. Derfor begynder Lone at kigge efter nye veje i sit arbejdsliv. Hun har altid været glad for administrativt arbejde og for at nørde med tal, så kontorarbejde er et oplagt valg. Efter lang tids søgen efter arbejde og en lang række afslag grundet manglende dokumentation for hendes kompetencer, beslutter Lone sig for at tage grundforløbet på kontoruddannelsen. "Hver gang jeg søgte et job, blev jeg mødt af: Vi kan jo godt se, at du kan noget, men du har jo ikke rigtig papir på dét, du kan. Så tænkte jeg: Nå - det må jeg jo gøre noget ved og få nogle papirer på det, jeg kan".

Hvad gjorde Lone for at blive voksenlærling?

Lone har haft en meget aktiv rolle i sin vej til at blive voksenlærling. Lone blev ansat i en tidsbegrænset stilling hos SAMM-SALL for primært at hjælpe med deres webshop. SAMM-SALL er på daværende tidspunkt ikke på udkig efter en lærling, men udviser alligevel en smule interesse for ordningen. Den bold griber Lone. Lone udarbejder en konkret liste over de ting, som hun allerede nu kan tilbyde virksomheden. "Du har en masse erfaring selvom det måske ikke er inden for den branche. (..). Se ind i de ting du tidligere har lavet - du kan helt sikkert overføre noget af det til den nye branche og virksomhed. Lav en konkret liste over de ting", siger Lone. Ud fra listen tager Lone og lederen i virksomheden en snak om, hvordan de kan bruge hinanden, og om de kan finde et lønniveau, som de begge kan være med på de næste to år, mens Lone er voksenlærling. Med hjælp fra erhvervsskolen og Jobcenteret indgår Lone og SAMM-SALL en uddannelsesaftale, og Lone begynder som voksenlærling.

Hvad får Lone og SAMM-SELL ud af voksenlærlingeordningen?

Lone får gennem voksenlærlingeordningen en kontoruddannelse, som hun kan bruge fremadrettet i sit arbejdsliv. "Bagtanken fra min side er jo, at jeg forhåbentlig om 2 år, har gjort mig selv uundværlig, og så har jeg et job. Og hvis jeg ikke har et job derefter, har jeg til gengæld en stor viden og erfaring, så det bliver lettere at gå ud og søge et job bagefter", siger Lone. SAMM-SALL har gennem voksenlærlingeordningen fået muligheden for at få en voksen og ansvarlig medarbejder, som har en stor erfaring at trække på. "Tilskuddet til lønnen er afgørende. Vi skulle jo egentlig ikke have en lærling, men med støtte til lønnen, så kunne det blive interessant", fortæller Ulla, der er elevansvarlig på virksomheden. "Grunden til at man skal ansætte en voksenlærling i stedet for en almindelig lærling er, at de kan bære et større ansvar og har mere viden", siger Ulla. Lone fremhæver, at hun nu både har papir på det hun kan og tilmed mere erfaring.