Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Ikast-Brande Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved først at vælge emne og derefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Byfornyelse Bording

Vinderprojektet af arkitektkonkurrencen Nyt Centrum i Bording handler om at skabe grønne rammer om fællesskabet. Bording tager i september 2015 det første skridt mod sin nye identitet som familievenlig pendlerby.

Billedet viser skitse - vedr. byfornyelse i Bording

 

På denne side kan du læse mere om:

 

Projektet er resultatet af et tæt samarbejde mellem Ikast-Brande Kommune, Realdania, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Bording Visionsgruppe, carlberg/christensen og Gottlieb Paludan Architects i team med BOGL og MOE. Efter det første spadestik på torsdag tager Skælskør Anlægsgartnere A/S over som projekts hovedentreprenør.  

Vi har arbejdet siden 2011 på at komme hertil. Rådgivere har analyseret byens situation. Kunstnere, filosoffer, landskabsarkitekter og sociologer har som udefra kommende eksperter givet visionære og inspirerende bud på en ny fremtid for Bording. Bording Visionsgruppe har bearbejdet ekspertvisionerne og tilføjet egne gode ideer og visioner og det hele er samlet i idekataloget Bording Unite[d].  

Byrådet besluttede i 2013 at Ikast-Brande Kommune sammen med Realdania og det daværende ministerium for By, Bolig og Landdistrikter skulle udskrive arkitektkonkurrencen: Nyt Centrum til Bording. Fem teams deltog i konkurrencen som blev vundet af Gottlieb Paludan Architects, MOE og BOGL.

Vinderprojektet som vi påbegyndte realiseringen af i september 1015, er et både visionært og poetisk bud på hvordan skriftet af identitet som handels- og stationsby til familievenlig og fremtidsfokuseret pendlerby kan ske.

 

Konferencen: Nyt Centrum til Bording august 2014

Se mere her: 

Stationsbyerne er gode bosætningsbyer med præcis det blomstrende frivilligheds- og fritidsliv, som alle taler om skal bære fremtidens bysamfund. Men hvor mødes man spontant og på tværs af interesser, hvis det ikke længere er foran butikkerne? Og hvad med de tomme lokaler, som signalerer forandring, men til hvad? Konferencen sætter fokus på stationsbyernes muligheder for at bruge de strukturelle forandringer som afsæt for positiv gentænkning af byernes selvforståelse.

Læs mere i konferencefolderen - Konference i forandring
 

Ny fremtid for Bording er et samarbejde mellem Ikast-Brande Kommune, Realdania og Bording Visionsgruppe.

Retur til toppen af denne side

 

Fase 1: Ni ekspertes fremtidssyn og 30 borgeres grundige bearbejdning

Bording har siden det tidlige forår 2012 været igennem en intens visionsproces. Ni eksterne eksperter i sparring med lokale frivillige udarbejdede i løbet af foråret 2012, tre forskellige bud på en ny fremtid for Bording.

Eksperterne beskrev fremtidens Bording i tre visioner som belyste Bording fra hver sin vinkel. En landskabs- og kulturvinkel i visionen: "Bording Kulturlandskab", en fritids- og frivillighedsvinkel i visionen: "Bording Unite[d]"og et regionalt erhvervsperspektiv i visionen: "Sammen om Landskabet".

De tre ekspertvisioner blev i løbet af sommeren sammenstillet til én vision:"Ny Fremtid for Bording". Rådgivningsfirmaet Hausenberg - nu CarlbergChristensen stod for sammenstillingen i sparring med den lokale frivilliggruppe. Visionen blev præsenteret for byen i forbindelse med den årlige byfest Smørhulsfesten i august 2012.


30 Borgerne bearbejder ekspertvisionen
Eksperternes forslag til En Ny Fremtid for Bording har efterfølgende fået endnu en bearbejdning.  

Fra september 2012 til marts 2013 har Bording visionsgruppe mødtes hver 14. dag på den gamle togstation i Bording. Visionsgruppe har, superviseret af planafdelingen i Ikast-Brande Kommune, sammenholdt ekspert ideerne i Ny Fremtid For Bording, med byens egne ønsker og drømme for fremtiden.

Resultatet er Idekataloget Bording Unite[d] som byrådet i maj godkendte som arbejdsgrundlag for den videre proces. Bording Unite[d] har dannet grundlag for Byrådets udvælgelse af hvilket område og hvilke overordnede ideer Ikast-Brande Kommune skal udvikle i samarbejde med Realdania.

Du kan læse mere om visionsprocessen her

 

Fase 2: arkitektkonkurrence

Ikast-Brande Kommune ansøgte i juli 2013 Realdania om 9.5 mio. til støtte til en arkitekt konkurrence og efterfølgende realisering af projekter i bymidten. Den 03. september 2013 bevilligede Realdania støtten.

Arkitektkonkurrencen omhandler den centrale del af Bording og en række fokusområder.

En enig dommerkomité udpegede den 23. maj 2014 Gottlieb Paludan Architects forslag som vinder af konkurrencen "Nyt centrum i Bording". Forslaget er udarbejdet i samarbejde med landskabsarkitektfirmaet BOGL Bang & Linnet og Rådgivende Ingeniører MOE.


Du kan læse mere om vinderprojektet her og arkitektkonkurrencen her

 

Fase 3: Realisering

Fase 3 er realisering af projektet i Bording.

Første spadestik blev taget torsdag den 3. september 2015.

 

Hvis du har spørgsmål til drifts- og anlægsprocessen kan du kontakte:

Lene Hoffmann
Drift- og Anlægsafdelingen
Tlf.: 9960 3257
lehof@ikast-brande.dk 

 

Du vender tilbage til toppen af denne siden

 

Ikast-Brande Kommune
Rådhusstrædet 6
7430 Ikast 
Tlf: 9960 4000
 
Kontakt og Digital Post
Digital post 
 
 

Administration Vest ||  Nørre Snede administrationsbygning 
 

Chat ikon

Chat med Borgerservice

Du kan bruge chatten til at stille spørgsmål direkte til Borgerservice om f.eks. Pas, Nemid, Folkeregister, Sygesikring, og Ydelser så vil vi prøve at vejlede dig. Vær opmærksom på, at du ikke må oplyse personfølsomme oplysninger. Hvis du har brug for oplysninger om din egen sag/udbetaling, skal du ringe på 9960 4000 inden for åbningstiden, eller sende en besked via din e-boks.