Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Ikast-Brande Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved først at vælge emne og derefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Undgå stress

Hvad kan du selv gøre for at undgå stress?

Ild

En del stress handler om livsstil og strategier for problemløsning:

Stressforebyggelse kan være at øve sig på at sortere i den type af opgaver og problemer, som du har reel mulighed for at kunne påvirke og så den type af vilkår, som du ikke kan lave om på.
Ved på den måde at økonomisere med din psykiske energi og prioritere, hvor du vil bruge den, får du flere kræfter tilovers til de felter, hvor du rent faktisk har mulighed for at agere.

Focus på positive oplevelser er en god kilde til energi og overskud.

I forhold til arbejdspres handler det om at kunne glæde sig over de opgaver, man rent faktisk får fra hånden fremfor at bekymre sig over dem, man er bange for ikke at kunne nå eller overskue.

Der er positiv erfaring med at lave lister, positivlister. Nemlig lister over de aktiviteter, som er gået godt, og de aktiviteter, som er færdige.
Det er tit fint at starte med små nemme opgaver, så du relativt hurtigt får meget på din positivliste. En opgave fylder i det psykiske regnskab, hvad enten den er stor eller lille. 

Variation i opgaverne skåner hjernen.

Hjerner skal hvile sig, ellers kan de udvikle tidlig demens!

De fleste opgaver er langt lettere at håndtere efter en god nattesøvn, end hvis man krampagtigt prøver at presse sig selv mentalt til det sidste.

nat

Har du travlt, kan det være, du har svært ved at sove om natten, fordi du ligger og spekulerer eller laver problemløsning. Det kan være fint at have en lille blok ved sengen, hvor du kan notere, hvis du er bange for at glemme en ide eller bare trænger til at få nogle tanker ud af systemet. 

Sørg for at have et helt mørkt, køligt og veludluftet soverum.
TV-kikkeri eller radio hører ikke sammen med nattesøvn. Hvis du er søvnløs, så stå op og lav en rolig aktivitet og gå så i seng igen lidt senere.

Varm kamillete eller et varmt bad kan også have en god effekt.  

Hvis du har lært afslapningsøvelser eller arbejdet med visualisering, har du gode redskaber til stressforebyggelse. Når kroppen er afslappet, smitter tilstanden af på psyken. Du kan låne cd-er på biblioteket. Eller du kan bruge http://www.telum.dk/afsp.htm 

Meget stress stammer fra ærgelser over fortiden og bekymringer om fremtiden. Hjernen kan kun tænke på én ting ad gangen. Dette kan udnyttes.
Stressforebyggelse kan bestå i at øve dig på at være nærværende og tilstede i nuet.

For nogle handler det om at kunne være fordybet og nærværende i leg, sport, havearbejde eller andre aktiviteter - for andre kan det være regelmæssigt i dagens løb at stoppe op og bruge en mental pause på at registrere alle kroppens sanseoplevelser og fornemmelser.

Forsøg har vist, at blodtrykket falder under sådanne aktiviteter, og at der går relativt lang tid, inden det igen er på sit sædvanlige niveau, selvom aktiviteten er stoppet.

Dit eget ambitionsniveau har betydning. Spørg indimellem dig selv om nødvendigheden af de opgaver, du påtager dig. Tit stiller folk langt højere krav til sig selv, end de vil stille til andre. Lytter du, når din krop fortæller dig, at du skal bremse lidt op?

Tænk din hverdag igennem. Måske kan der skæres ned på praktiske opgaver, måske kan du købe dig til hjælp, måske kan visse opgaver uddelegeres til familiemedlemmer. Er dine børns hverdag fyldt med aktiviteter i stramme skemaer, er det på tide at overveje jeres familieliv og jeres værdier.  

Sørg for hver dag at lave mindst én ting, som du prioriterer udelukkende, fordi du selv synes godt om den. Det behøver ikke være noget, der koster penge. Det kan fx være at tage godt med tøj på og være ude og lytte til solsorten en tidlig forårsaften eller give sig tid til at glædes over udsprungne tusindfryd i græsset en frostklar januardag.

Motion, hvor opsparede stresshormoner kan blive udløst fra kroppen, er godt. Kan du så kombinere motionen med masser af iltholdig frisk luft og naturoplevelser, er det endnu bedre.

I travle perioder forsømmer vi tit at spise regelmæssigt og sundt. Du kan overleve et stykke tid på kaffe og sukker, men det bliver derefter. Hvis du trænger til en opstrammer, så spis frugt eller gå en tur udendørs. Sørg for rigeligt vand.

En times naturligt lys om dagen er et must. Dette kan være svært at nå om vinteren. Nogle har glæde af særlige lyslamper, man kan også sætte dagslyspærer i almindelige lamper.

mark

Ikast-Brande Kommune
Rådhusstrædet 6
7430 Ikast 
Tlf: 9960 4000
 
Kontakt og Digital Post
Digital post 
 
 

Administration Vest ||  Nørre Snede administrationsbygning 
 

Chat ikon

Chat med Borgerservice

Du kan bruge chatten til at stille spørgsmål direkte til Borgerservice om f.eks. Pas, Nemid, Folkeregister, Sygesikring, og Ydelser så vil vi prøve at vejlede dig. Vær opmærksom på, at du ikke må oplyse personfølsomme oplysninger. Hvis du har brug for oplysninger om din egen sag/udbetaling, skal du ringe på 9960 4000 inden for åbningstiden, eller sende en besked via din e-boks.