Personen kommer i første række

I tilbuddene til borgere med demens har Ikast-Brande kommune fokus på at se mennesket før sygdommen. Ikke to borgerforløb er ens. Det betyder, at vi tager udgangspunkt i den enkeltes borgers levede liv. Vi arbejder bl.a. ud fra citatet: "Jeg er Jens med demens, men jeg er også Jens imens".

I vores omsorg til borgeren med demens arbejder vi på, at borgeren får opfyldt sine grundlæggende psykologiske behov for:

Meningsfuld beskæftigelse: At aktiviteterne giver mening for den enkelte

Trøst: Både at blive lyttet til og inddrage fysisk berøring

Tilknytning: At blive tilknyttet social samvær, steder eller aktiviteter og opleve tillid til det

Identitet: At understøtte den enkeltes livshistorie

Inklusion: At være deltagende og accepteret i et socialt fælleskab

Kærlighed: Anerkendelse og empati

Demensblomst

Ved at borgeren får opfyldt sine grundlæggende psykologiske behov, er Ikast-Brande kommune med til at øge trivslen hos borgeren med demens og pårørende. Ikast-Brande kommune sætter fokus på, at alle, der er omkring borgeren med demens, fylder i borgerens trivselskar. Jo mere der er i trivselskarret, jo bedre trives borgeren - dette kan f.eks. være musik, skovture, social samvær, anerkendelse og livshistorier. Samtidig gælder det om at mindske de udfordringer, der kan gøre hullet i bunden af karret større. Ved at arbejde med trivselskarret kan borger og pårørende opleve bedre livskvalitet med deres liv med demens.

Personen i første række